Ny bog om regulering af bankerne – et uddrag og en udlodning

Fra alle os (eller rettere mig) til alle jer…

En ny pakke lige i tide til julen – dog ikke en bankpakke, lovpakke, hjælpepakke, vækstpakke eller lignende i denne omgang – men i stedet en bogpakke i form af udgivelsen netop i dag (lillejuleaftensdag) af selve bogudgaven af min nylige juridiske ph.d.-afhandling med titlen Pengeinstitutter – tilladelse, eneret & virksomhedsområde.

Bogen i sin helhed kan naturligvis ikke pakkes ud her på bloggen – men flere interesserede læsere af bloggen (og også Berlingske Business) har tidligere spurgt venligt til et uddrag af afhandlingen – og nu i forbindelse med dagens bogudgivelse har forlaget så givet mig denne mulighed for at uploade et par udvalgte afsnit fra bogen.

Om det så vil virke som en appetitvækkende teaser for bogen eller som en afskrækkende advarsel, må læseren vurdere. Det er jo ingen julehemmelighed, at der er tale om et juridisk langhåret værk (et både akademisk og praktisk anvendeligt af slagsen) på godt 700 sider om den tunge og komplekse regulering af bankernes virke. Men jeg håber da, at nogle af jer derude i blogosfæren vil fatte en (beskeden) interesse herfor.

Nedenfor følger således først et link til et uddrag af bogens introduktionskapitel (kapitel 1) og derefter links til uddrag af bogens centrale kapitel om pengeinstitutvirksomhed (kapitel 12). Det første link omfatter i øvrigt også bogens forord og indholdsfortegnelse for at give et overblik over hele bogen og dens indhold.

Hvad angår uddraget af introduktionskapitlet, er der tale om det indledende afsnit om afhandlingens emne og formål samt det efterfølgende afsnit om afhandlingens afgrænsning og disponering. Hvad angår uddraget af kapitlet om lovlig pengeinstitutvirksomhed er der tale om to forskellige afsnit heri, to udvalgte delemner/problemstillinger.

Det første afsnit omhandler det stadig finanskriseaktuelle spørgsmål om bankernes brug af særlige låneaftaler, hvor kunden ikke på traditionel vis betaler sædvanlige renter, gebyrer eller lignende til banken men i stedet betaler en vis procentdel af virksomhedens fortjeneste/overskud, dvs. en slags upside til banken. Sådanne typer af låneaftaler er især kommet i fokus (også hos Finanstilsynet) efter Roskilde Banks og Eik Banks krak. Er der med disse aftaler tale om lovlig eller ulovlig pengeinstitutvirksomhed? Er der med andre ord tale om udlånsvirksomhed, som falder inden for bankernes lovlige aktivitetsområde, eller er der i grunden tale om, at banken direkte eller indirekte udøver den form for virksomhed, som kunden driver, og som derfor falder uden for bankernes lovlige aktivitetsområde?

Det andet afsnit omhandler det ligeledes finanskriseaktuelle spørgsmål om visse af de nye indgribende tilsynsbeføjelser over for bankerne, og hvorledes disse beføjelser indvirker på bankernes virksomhed, især hvad angår den meget omtalte tilsynsdiamant. Er det forhold, at Finanstilsynet nu skal tilrettelægge tilsynsvirksomheden med henblik på at fremme den finansielle stabilitet og tilliden til de finansielle virksomheder, og isærdeleshed at Finanstilsynet nu i sin tilsynsvirksomhed også skal lægge vægt på holdbarheden af bankernes forretningsmodeller, med til reelt at udhule bankernes virksomhedsområde? – også selv om lovreglerne herom ikke samtidig er ændret? Er tilsynsdiamanten med andre ord med til at indskrænke bankernes ellers lovlige aktivitetsområde? Og har tilsynsdiamanten overhovedet klar lovhjemmel?

Hvis du har mod på at læse mere herom:

Læs afsnittene i bogen om bogens emne og formål

Læs afsnittet i bogen om de nævnte særlige låneaftaler

Læs afsnittet i bogen om den nævnte tilsynsdiamant

Jeg udlodder i øvrigt et frieksemplar af bogen til den årvågne blog- og boglæser, som først kan svare mig på følgende spørgsmål:

Reguleringen i lov om finansiel virksomhed af bankernes tilladelse, eneret og virksomhedsområde (dvs. bogens overordnede emne) udspringer i et vist omfang af et EU-direktiv. Hvilket direktiv er der tale om (det nugældende af slagsen), og hvilke to grundlæggende principper forankres i dette direktiv af afgørende betydning for bankernes virke i netop EU?

Send svaret i løbet af juledagene til min universitetsmail (se i blogprofilen til højre) og husk at angive dit fulde navn samt fyldestgørende kontaktoplysninger.

Og med denne skamløse selvpromovering af den nye bog ønsker jeg alle trofaste læsere af Bank & Blog en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

7 responses to “Ny bog om regulering af bankerne – et uddrag og en udlodning

 1. Hej Michael,

  Jeg skal nok kaempe mig igennem bogen snarest muligt, men lige et spoergsmaal hvis du har svaret.

  Ved du om bogen udkommer i e-bog format? Evt til Kindle eller lignende?

  Glaedelig jul!

  Martin

 2. Tak for din venlige hilsen, Martin.

  Jeg tror nu ikke, at sådanne jurabøger fra Karnov Group (tidligere Thomson Reuters) samtidig udgives som e-bøger, desværre. Det kunne ellers være en god idé. Men omvendt ville man jo så gå glip af den meget fine lærredsindbinding i rendyrket Oxford-stil med guldtryk og det hele, og det går jo ikke, vel…

  Desuden er de typiske brugere af en udgivelse som min (dvs. bankledelser, bankjurister, advokater, revisorer, forskere, studerende m.fl.) sædvanligvis mest til bøger i hard copy. Men måske andre har erfaring med eller kender til jurabøger i e-bogsformat (jeg mener, at DJØF Forlag udgiver nogle af slagsen)?

  Også glædelig jul til dig – og tak for din deltagelse i debatten det forgangne år.

 3. Tak for svaret, det var ogsaa hvad jeg havde regnet med.

  Min interesse er af professionel natur, jeg arbejder en del med regulering af finansielle virksomheder, dog ikke i DK. Jeg er bare blevet utrolig glad for min Kindle.

  Jeg maa bare koebe hard cover udgaven og saa kan den pynte paa mit kontor efter endt laesning.

 4. I anledning af julens komme har jeg opdateret bloggen ovenfor, idet jeg udlodder et frieksemplar af bogen til den, som først kan svare på spørgsmålet indsat allersidst i bloggen.

  Den opmærksomme blog- og boglæser uden juridiske forkundskaber vil kunne deltage i denne lille konkurrence, som løber juledagene ud.

 5. Hej Michael,

  Tak for en altid spændende og aktuel blog!

  Mht. til din “julequiz” gætter jeg på følgende direktiv:

  2006/48/EF om adgang til at optage og udøve virksomhed som kreditinstitut.

  De to grundlæggende principper om etableringsret og fri bevægelighed forankres ved dette direktiv.

  Håber jeg har gættet rigtigt 🙂

  Godt nytår!

  /Henrik

 6. Tak for de modtagne besvarelser i anledning af den lille julequiz. Den første (juledag) med det helt rigtige svar var Kristian Bjerre-Nielsen fra Nørrebro, som modtager et eksemplar af bogen efter nytår.

  Det rigtige svar var i øvrigt: kreditinstitutdirektivet og principperne om gensidig anerkendelse og hjemlandstilsyn (dette kunne også læses i uddraget af bogens introduktionskapitel som uploadet i bloggen ovenfor).

 7. Kære alle læsere af bloggen,

  Bank & Blog lægges indtil videre i dvale, således at jeg i stedet kan skrive et månedligt bankretligt synspunkt i selve avisudgaven af Berlingske Business.

  Samtidig vil jeg fremover levere en bankretlig klumme til FinansWatch ca. hver 3. uge.

  Så skriverierne stopper ikke fra min side men bliver bare i stedet i en anden form. Håber I fortsat vil læse med.

  /MC

Comments are closed.